Pressemelding -
Hurtigruten Coastal AS vedtar forelegg etter smitteutbruddet i 2020
Etter 1,5 år med etterforskning av smitteutbruddet på MS Roald Amundsen, konkluderte påtalemyndigheten før helgen med at Hurtigruten Coastal AS skal straffes med et forelegg på 1.000.000 kroner. Selskapet har nå vedtatt forelegget.
Forelegget er gitt som en selskapsstraff til Hurtigruten Coastal AS, driftsselskapet som i 2020 hadde driftsansvaret for alle Hurtigruten-gruppens skip.
- Det er halvannet år siden utbruddet på MS Roald Amundsen. Hurtigruten-konsernet har gjennom denne perioden bidratt aktivt til politiets etterforskning. Nå har de konkludert. Vi opplever at politiet har gjort en lang og grundig etterforskning, og vi har vedtatt forelegget, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group.
29 passasjerer og 42 besetningsmedlemmer ble smittet av covid-19 etter to ekspedisjonscruise fra Tromsø til Svalbard sommeren for snart to år siden. I ettertid har det blitt klart at ingen smitte ble spredd videre i samfunnet.
Hurtigruten Group fikk høsten 2020 gjennomført en omfattende ekstern granskning av hva som skjedde før, under og etter smitteutbruddet. Alle funn ble offentliggjort og rapporten er i sin helhet offentlig tilgjengelig.
- Vi i Hurtigruten-konsernet har vært opptatt av å snu hver stein for å forstå hva som gikk galt og hvordan vi kan lære av det. Det var mange enkeltfeil som spilte sammen og førte til svikten i 2020. Det påvirket ansatte, gjester, og flere andre involverte. Både selskapet og jeg har tatt fullt ansvar for det som skjedde. Det gjør vi også ved å akseptere forelegget vi har fått, sier Skjeldam.
- Vi har tatt selvkritikk og ansvar for det som skjedde. Enda viktigere er det at vi allerede like etter hendelsen tok grep på alle forbedringsområder vi så. Fra de små rutinene, til de store strukturene, sier Skjeldam.
Hurtigruten Group har gjennomført store endringer det siste halvannet året. Noen endringer skriver seg direkte til hendelsen, mens andre bygger opp under konsernets planer om å vokse videre.
- Den viktigste strukturelle endringen vi har gjort er å skille ut norskekysten og ekspedisjonscruise i to ulike virksomheter: Hurtigruten Norge og Hurtigruten Expeditions. Denne organiseringen forbedrer beslutnings- og kommandolinjene innad i Hurtigruten Group, sier Skjeldam.
Emner
.