Gå videre til innhold
SATSER PÅ NORSKEKYSTEN:  Hurtigruten har bestemt seg for å by på hele anbudet på Kystruten Bergen - Kirkenes. Samtidig varsler selskapet en storsatsing på norskekysten - med eller uten avtale med staten. Foto: JENS HAUGEN/Hurtigruten
SATSER PÅ NORSKEKYSTEN: Hurtigruten har bestemt seg for å by på hele anbudet på Kystruten Bergen - Kirkenes. Samtidig varsler selskapet en storsatsing på norskekysten - med eller uten avtale med staten. Foto: JENS HAUGEN/Hurtigruten

Pressemelding -

​Hurtigruten byr på hele Kystruten: Vil fortsatt drive Bergen - Kirkenes

I 125 år har Hurtigruten drevet Kystruten langs norskekysten. Det vil selskapet fortsette med også i neste anbudsperiode. – Vi har bestemt oss for å by på hele anbudet med 11 skip, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse ved Hurtigrutens hovedkontor i Tromsø torsdag formiddag.

- I 125 år har vi vært livsnerven langs norskekysten, og fraktet lokalreisende, gods og turister. Dette er en del av Hurtigrutens DNA. Ingen kan norskekysten som oss. Vi gleder oss til konkurransen, og er med for å vinne, sier Skjeldam.

Hurtigruten har drevet Kystruten Bergen - Kirkenes, som består av 34 havner langs hele kysten, helt siden starten i juli 1893. Det nye anbudet på kjøp av tjenester ble lyst ut av Samferdselsdepartementet i høst. Det skal gjelde fra 2020/2021 og minst ti år frem i tid.

Byr på alle pakker og 11 skip

- Det var ingen selvfølge at vi skulle søke. Det nye anbudet med nye krav kommer på toppen av det som allerede trolig er verdens mest komplekse skipsoperasjon. Hvert eneste år gjør vi 24.500 anløp i alle slags havner i allslags vær langs en av verdens mest værharde kystlinjer, sier Skjeldam.

- Når vi nå skal legge inn anbud, gjør vi det ordentlig: Vi kommer til å by på alle tre pakkene med 11 skip, som i dag. Vi er klare for å ta  Kystruten inn i fremtida, sier han.

- Skal seile på kysten - uansett

Samtidig varsler Hurtigruten en større satsing på norskekysten – uansett utfall av anbudsprosessen. Selskapet står i dag for hele 14 prosent av alle utenlandske gjestedøgn i Norge.

- Vinner vi ikke, vil vi seile ekspedisjonscruise med utgangspunktet i dagens rute, men med utvalgte anløp. Dessverre vil vi heller ikke få lov til å ta med lokalpassasjerer. Norskekysten vil alltid være en svært sentral del av Hurtigruten-produktet. Det vil den også være i framtida – med eller uten et anbud, sier Skjeldam.

Hardere konkurranse

Han er tydelig på at konkurransen om gjestene langs kysten blir stadig hardere. Hurtigruten bruker i dag nesten en milliard kroner i året på å selge norskekysten i utlandet.

- Konkurransen fra utenlandske aktører langs kysten hardner til. Det er et krevende marked. Hurtigrutens tunge merkenavn, både nasjonalt og internasjonalt, våre ansatte, våre investeringer i produkt, skip og destinasjoner, våre markedsføringsmuskler og ikke minst vårt internasjonale kommersielle nettverk, er det som gjør oss rigget for den enda tøffere konkurransen de neste årene, sier Skjeldam.

- Skal kjempe

Fristen til å levere inn anbud på Kystruten Bergen – Kirkenes går ut 3. januar.

- Vi kunne ventet til anbudsfristen gikk ut før vi sa noe. Men som et ansvarlig selskap, med flere tusen ansatte og mange lokale samarbeidspartnere, ønsker vi å være åpne og transparente om sentrale beslutninger, sier Skjeldam.

- Vi går inn i konkurransen med generasjoners erfaring, verdens mest kompetente ansatte, stordriftsfordeler og vårt internasjonale nettverk. Vi vet hvor mye vi betyr langs kysten – og vi skal kjempe for å bevare det, sier han.

Fakta: Kystruten Bergen – Kirkenes

  • Passasjer- og godsrute med daglige anløp av 34 havner mellom Bergen og Kirkenes.
  • Samferdselsdepartementet kjøper sjøtransporttjenester på strekningen «for å sikre et tilfredsstillende transporttilbud for passasjerer som reise lokalt eller regionalt fra havn til havn, og godstransport mellom Tromsø og Kirkenes».
  • Ruten drives i dag av Hurtigruten AS, som har drevet ruten siden starten i 1893. Selskapet opererer 11 spesialbygde skip i trafikken.
  • Avtalen mellom Hurtigruten og staten går ut i 2020/21. Departementet lyste 19. september ut anbudskonkurranse om ny avtale som gjelder i ti år.
  • Konkurransen er delt i tre pakker. Hver av rutene er helårlige og gjennomgående seilinger tur-retur Bergen-Kirkenes, der alle havner på ruten skal betjenes daglig.
  • Den nye avtalen inneholder også klima- og miljøkrav.
  • Leverandørene har tilbudsfrist 3. januar 2018. Departementet tar sikte på at kontrakt kan inngås innen utgangen av mars 2018.

Kilde: Samferdselsdepartementet

Les mer: Samferdselsdepartementets samleside om Kystruten Bergen - Kirkenes

Emner


Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Selskapet driver den legendariske Kystruten Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger. 

Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør. 

I 2018 lanserer Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen året etter. 

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten (+47) 480 27 700 (kun for presse, ikke SMS) Kontakt for kundehenvendelser

Relatert innhold

STADIG MER POPULÆR: For andre år på rad troner Hurtigruten i toppen på listen over selskaper med best omdømme i Norge. Foto: ØRJAN BERTELSEN/Hurtigruten

​Ny måling: Hurtigruten i omdømmetoppen

Det norske folk har talt: Hurtigruten har det beste omdømmet av selskaper i Norge, nest etter Finn.no. – En kjempeinspirasjon, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

TIL NORSKEKYSTEN: MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen blir verdens første hybriddrevne ekspedisjonscruiseskip. Sommeren 2019 skal begge seile langs norskekysten. Foto: HURTIGRUTEN

​Hurtigruten setter nye hybridskip inn på norskekysten

​Hurtigruten setter nye hybrid-skip inn på norskekysten' Se oversikten: Her er stedene skipene skal besøke // Sniktitt om bord: Se de nye bildene Sommeren 2019 satser Hurtigruten stort på norskekysten: De splitter nye hybriddrevne ekspedisjonsskipene MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen skal seile langs norskekysten hele sommeren.

SER DU FORSKJELLEN?: Hurtigruten har kjøpt tilbake MS Richard With. Dette bildet viser planen om å bygge langt flere suiter med panoramavinduer, både med og uten karnapper, akterut på dekk 6. Foto: HURTIGRUTEN

Hurtigruten kjøper skip

Her er det nyeste tilskuddet til Hurtigruten-flåten: En nyoppusset MS Richard With.

Hurtigruten