Gå videre til innhold
Den traditionelle flaske kølig champagne var udskiftet med en isklump, da gudmoder og ekspedisjonsleder Karin Strand gentog et ritual, der blev indført af polarhelten Roald Amundsen selv. FOTO: Shayne McGuire/Hurtigruten
Den traditionelle flaske kølig champagne var udskiftet med en isklump, da gudmoder og ekspedisjonsleder Karin Strand gentog et ritual, der blev indført af polarhelten Roald Amundsen selv. FOTO: Shayne McGuire/Hurtigruten

Pressemelding -

​Døbt i is - med is: Hurtigrutens hybriddrevne krydstogtsskib er det første nogensinde, der er blevet navngivet i Antarktis

MS Roald Amundsen har endnu en gang skrevet søfartshistorie. Det nye skib er verdens første hybride ekspeditionsskib, der drives af batterier, og nu er det også det første skib, der nogensinde er blevet døbt i Antarktis.

- Vi kunne ikke forestille os et bedre sted end Antarktis til dåben af det unikke skib, siger Hurtigrutens koncerndirektør, Daniel Skjeldam.

Besætningen og rejsende fra flere end tyve lande deltog i jomfrurejsen til Antarktis, hvor M/S Roald Amundsen torsdag morgen blev døbt i den smukke Chiriguano Bay på Brabant Island i Antarktis.

Smukt sted - smuk ceremoni

Den traditionelle flaske kølig champagne var udskiftet med en isklump, da gudmoder og ekspedisjonsleder Karin Strand gentog et ritual, der blev indført af polarhelten Roald Amundsen selv. FOTO: Shayne Mcguire/Hurtigruten. 

Da Karin Strand knuste isen mod det hybriddrevne skibs bov, valgte hun Amundsens ord fra dåben af polarskibet Maud i 1917:

”Det er ikke min hensigt at vanære den herlige drue, men allerede nu skal du smage dit rigtige miljø. Til isen er du bygget, i isen skal du forblive det meste af dit liv, og i isen skal du løse dine opgaver.”

Grøn teknologi til den hvide kontinent

MS Roald Amundsen er specielt designet til at udforske nogle af planetens mest spektakulære farvande. FOTO: Shayne McGuire/Hurtigruten.

.

Hurtigruten er verdens største og førende ekspeditions-krydstogtsselskab, og MS Roald Amundsen er specielt designet til at udforske nogle af planetens mest spektakulære farvande. Det hybriddrevne ekspeditionsskib hædrer sin navnefælles arv ved at sejle rejsende fra hele verden til destinationer som Antarktis, Alaska og Nordvestpassagen.

- For alle os ombord på M/S Roald Amundsen er det en meget speciel dag for et meget specielt skib. Det er det mest innovative skib, der er søsat i årtier, og vi håber, at skibet vil inspirere andre rederier til at følge i dets kølvand, siger kaptajn Kai Albrigtsen.

Les mer: Kai er MS Roald Amundsen's første kaptein

M/S Roald Amundsen er pakket med banebrydende grøn teknologi som store batteripakker til at supplere skibets lavemissionsmotorer, der reducerer CO2-udledninger med mere end 20 % sammenlignet med andre krydstogtskibe af samme størrelse.

- Jeg er virkelig beæret over at være med til et historisk øjeblik som dette med ligesindede opdagelsesrejsende og kolleger, der er dedikeret til at udforske vore oceaner på en mere bæredygtig måde, siger gudmor Karin Strand.

Skaber historie

Mens de rejsende ombord på M/S Roald Amundsen fulgte navngivningsceremonien fra oppustede gummibåde, fik de selskab af rejsende og besætning fra Hurtigrutens MS Midnatsol, der for tiden er på ekspeditionsrejse ved Antarktis.

- Jeg tror, Roald Amundsen ville være stolt. Med skibet, der bærer hans navn og arv, skubber Hurtigruten grænser, udfordrer erhvervet og fortsætter med kurs mod en grønnere og mere bæredygtig måde at rejse på. Mens Roald Amundsen var symbolet på en ny æra inden for polarforskning, er M/S Roald Amundsen symbolet på en ny æra i krydstogtsbranchen, siger Hurtigrutens administrerende direktør, Daniel Skjeldam.

Under ceremonien afslørede Skjeldam, at Karin Strand havde bedt om, at den traditionelle gudmodergave blev erstattet af en donation til Hurtigruten Foundation, en fond, der støtter områder, som Hurtigruten udforsker.

- Vi ønsker at bruge denne første Antarktis-navngivningsceremoni nogensinde til at vise vores respekt for oceanerne, miljøet og tidligere og nuværende opdagelsesrejsende, siger Skjeldam.

I de store opdagelsesrejsendes kølvand

Polarhelten Roald Amundsen ledede den første ekspedition gennem Nordvestpassagen, den første ekspedition til Sydpolen og den første ekspedition, der viste sig at have nået Nordpolen og dermed skabte sig et navn som en af de største opdagelsesrejsende nogensinde.

I sommer skabte M/S Roald Amundsen historie ved at være det første krydstogtskib, der sejler på batterikraft og ved at være det første hybriddrevne skib, der krydsede den legendariske Nordvestpassage.

Efter Antarktis sæsonen 2019/2020 tilbringer M/S Roald Amundsen sommeren 2020 i Alaska.

Et andet batteridrevet hybrid-ekspeditionskrydstogtskib - M/S Fridtjof Nansen - tilslutter sig den voksende Hurtigruten-flåde næste forår. Skibet bygges i øjeblikket på Kleven Verft i Norge og forventes at blive leveret i god tid før første sejlads i april 2020.

TIL MEDIERNE: Billeder og videoer af M/S Roald Amundsen - og den første navngivningsceremony i Antarktis - kan findes her

bit.ly/ms-roaldamundsen

M/S Roald Amundsen

Verdens første hybriddrevne krydstogtskib er udstyret med store batteripakker og banebrydende grøn teknologi.

Byggeår: 2019 Kleven Verft, Norge
Navngivet: 2019, Antarktis
Bruttotonnage: 20.889 tons
Længde: 140 meter
Bredde: 23,6 meter
Dybgang: 5,5 meter
Passagerer: 530 (500 i Antarktis)
Kahytter og suiter: 265
Besætning: 151
Sejlhastighed: 15 knob
Isklasse: PC-6

Faciliteter: Et fuldt udstyret Science Center, observationsdæk, infinity swimmingpool, panoramasauna, wellnesscenter, tre restauranter, barer, Explorer-salon. Flere end halvdelen af kahytterne har egen balkong.

Emner


Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør.

Selskapet driver også den legendariske ruten mellom Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger.

I 2019 lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen i 2020. 

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten (+47) 480 27 700 (kun for presse, ikke SMS) Kontakt for kundehenvendelser
Anne Solsvik

Anne Solsvik

Pressekontakt SVP kommunikasjon Hurtigruten +47 995 98 796
Tarjei Kramviken

Tarjei Kramviken

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Hurtigruten +47 976 00 637
Caroline M. Nilsen

Caroline M. Nilsen

Pressekontakt PR- og kommunikasjonsrådgiver Hurtigruten +47 926 71 111
Kjersti Johannessen

Kjersti Johannessen

Pressekontakt Pressesjef Hurtigruten +47 905 57 855
Hurtigruten