Gå videre til innhold
STØTTER SPEKKHOGGERE: Oceans Initiative jobber med å redde den utrydningstruede spekkhoggerbestanden i det nordlige Stillehavet. Nå får de støtte av Hurtigruten Foundation. Foto: Oceans Initiative
STØTTER SPEKKHOGGERE: Oceans Initiative jobber med å redde den utrydningstruede spekkhoggerbestanden i det nordlige Stillehavet. Nå får de støtte av Hurtigruten Foundation. Foto: Oceans Initiative

Pressemelding -

Disse får støtte fra Hurtigruten Foundation: Fra hvalprosjekter i Stillehavet til turstier langs norskekysten

Hurtigruten Foundation støtter alt fra lokal kultur til miljø-, forskning- og bevaringsprosjekter. Se hvem som har fått støtte i 2019 - og hvordan du kan søke om støtte til ditt prosjekt.

Ved å bidra til støtte til bærekraftige prosjekter både i Norge og globalt, bidrar Hurtigruten Foundation til at våre gjester i fremtiden vil kunne ha de samme unike opplevelsene som våre gjester i dag.

- Gjennom Hurtigruten Foundation støtter vi prosjekter som gjør en forskjell, både lokalt og globalt. Vi jobber tett med gjester, partnere og organisasjoner for å minimere slitasje og maksimere vårt bidrag til de lokalsamfunnene vi besøker, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

Ønsker du å søke om midler fra Hurtigruten Foundation? Du finner mer informasjon på Hurtigruten.no/Foundation.

SØKNADSFRIST: 1. November / 1. Mai


Bidrar lokalt

TIDSKAPSEL: Grytviken på Sør-Georgia er et av de mest avsideliggende steder. FOTO: South Georgia Heritage Trust.

I mange år så har Hurtigrutens gjester bidratt til lokalsamfunnene og områdene Hurtigruten seiler i.

I denne tildelingen spenner prosjektene fra å bidra til å redde utrydningstruede spekkhoggere i Stillehavet til å sikre vedlikehold av turstier i Kirkenes. Hurtigruten Foundation støtter også lokale kulturprosjekter som Perleporten Kulturhus i Honningsvåg og det Parkerte Pianoet i Finnsnes.

Les mer om alle prosjektene lenger ned i saken.

Gjennom Hurtigruten Foundation, Hurtigruten bidrar med midler til prosjekter, lokalsamfunn og organisasjoner med fokus på tre hovedområder:

  • Bevaring av verdens truede arter
  • Kampen mot plast i havet og marin forsøpling
  • Støtte til lokale og globale prosjekter på de over 200 destinasjonene i mer enn 30 landene Hurtigrutens skip og gjester besøker.

Utvalgte prosjekter

MILJØFOKUS: Strandryddinger er en av aktivitetene Hurtigruten Foundation støtter. Foto: Hurtigruten

Hurtigruten Foundation er finansiert gjennom direkte donasjoner og andre aktiviteter om bord, inkludert auksjoner, innsamlingsaksjoner, «Green Stay»-programmet der et bidrag blir gitt for hver natt en gjest ber om at lugaren ikke blir rengjort – og dermed sparer energi, vaskemidler og vann.

Med minimale administrasjonskostnader, går midlene fra Hurtigruten Foundation til utvalgte organisasjoner og prosjekter som gjør en forskjell. To ganger i året innvilger Hurtigruten Foundation sitt styre midler til initiativer i områdene Hurtigruten opererer.

Hurtigruten Foundation bidrar også til aktiviteter både om bord og på land; som strandryddinger, folkeforskning, vannprøver, oljeutslipp-overvåking og andre forskningsrelaterte prosjekter som har som mål å bidra til å opplyse gjester og skape nye ambassadører for hver destinasjon på hver seiling.

Hurtigruten Foundation har nå innvilget midler til følgende prosjekter:

.

Foreningen Grønlandske Børn

På Grønland er en av de største utfordringene at for få unge fullfører utdannelsen sin. Derfor har denne organisasjonen siden 2008 tilbudt Sapiik til ungdommer på 14-15 år. Kort fortalt er Sapiik et fritidstilbud med ulike former for aktiviteter, som har som mål å inspirere og motivere unge til å velge å ta en utdannelse. De jobber også med unge for å gi dem nok ballast til å håndtere utfordringer de møter. Sapiik tilbys til 112 unge i fire byer på Grønland.

Capo Nord

Skal etablere et ensemble i Nordkappregionen. Perleporten Kulturhus i Honningsvåg planlegger å same et profesjonelt ensemble av musikere som skal spille for turister og gjester som besøker Nordkapp. Ved å samle dette i en gruppe profesjonelle musikere, vil det bidra til en etterlengtet kulturbegivenhet i lokalsamfunnet.

Prestøya Liftup

I Kirkenes finner man en fottur på halvøya Prestøya med en fin tursti med mye lokal historie og dyreliv som Hurtigrutens gjester benytter seg av daglig. Men stien og gapahuken må vedlikeholdes, og dette vil bli gjort med tildelingen fra Hurtigruten Foundation.

Hjelmsøytreff

Prosjektet vil gjennomføre et historisk seminar på Hjelmsøy for å formidle informasjon om øyas dramatiske historie. Dette vil gi yngre generasjoner muligheter til å se og oppleve hvor deres forfedre bodde, ved å bruke historiefortelling, talkshows, utstillinger og utflukter. Folk har bodd på Hjelmsøy siden starten av 1500-tallet. På grunn av fiskerikrisen ble øya fraflyttet i 1968, og er i dag den største ubebodde øya i Norge. Det vil bli laget en offisiell publikasjon fra samlingen.

Grytviken

Stasjonen i Grytviken, Sør Georgia, er en tidskapsel og man ønsker at en av de originale bygningene fra hvalfangsttiden kan åpnes for publikum. Besøkende vil kunne gå inn i dette gamle bygget og se hvordan befolkningen som levde i Grytviken for nesten 100 år siden hadde det. Prosjektet ønsker også å åpne flere andre bygninger på området, slik at gjester kan få en større forståelse for hvordan de var å jobbe på et av de mest avsidesliggende stedene på jorda på begynnelsen av 1900-tallet.

Lager i Skipsfjorden

Skipsfjorden landskapsvernområde er det eneste regulerte turområdet i Nordkapp. Turlaget tar ansvar for infrastruktur, naturbaserte aktiviteter og stier. Dette området er brukt av barn, ungdom, familier og eldre både sommer og vinter. Turlaget trenger å bygge en garasje for å lagre utstyr. Midlene fra Hurtigruten Foundation vil bidra til å gjennomføre byggingen.

Parkert Piano Finnsnes

Gjennom dette prosjektet arrangerer kulturskolen i Lenvik konserter med deres «Parkerte Piano». Dette er det fjerde året at deltagere fra Kulturskolen har gitt korte lunsjkonserter for Hurtigrutens gjester mens skipene ligger i Finnsnes. Nå ønsker de å utvide fra tre til fem konserter i uken.

Sea Skrova

Sea Skrova er en festival som ble arrangert sommeren 2019. De ønsker å styrke samspillet mellom mennesker og havet, ved å skape en arena for uforglemmelige minner som øker kunnskap om folkehelse, miljø og bærekraft.

Bygge et molekylær laboratorium

Ved å bruke neste generasjons molekylære verktøy, marinforskere bruker stadig oftere molekylær analyse i sine datasett for å analysere mikrober fra vev for å identifisere arter. Ved å ha disse verktøyene om bord vil man kunne tilrettelegge for arbeidet til molekylærforskere som ser på DNA fra organismer og redusere utfordringene ved å måtte holde prøvene nedfryst om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip.

Bevaring av utrydningstruede spekkhoggere i Stillehavet

Oceans Initiative er en gruppe forskere som jobber med banebrytende forskning for å forstå de menneskelige påvirkningene på den utrydningstruede spekkhoggerbestanden som har tilhold i det nordlige Stillehavet langs kysten av Canada og USA. Her har i dag 75 slike spekkhoggere tilhold, og er utrydningstruet. Prosjektets mål er å samle nok forskning om denne bestanden for å sikre den fra utrydning.

Emner


Om Hurtigruten AS

Hurtigruten ble startet i 1893, og har gjennom 125 år bygget seg opp til verdensleder innen ekspedisjonsreiser.

Hurtigrutens stadig voksende flåte av ekspedisjonsskip tar med gjester til spektakulære destinasjoner fra Svalbard i nord til Antarktis i sør.

Selskapet driver også den legendariske ruten mellom Bergen – Kirkenes, med 11 spesialbygde skip og daglige avganger.

I 2019 lanserte Hurtigruten verdens første hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen, etterfulgt av søsterskipet MS Fridtjof Nansen i 2020. 

Kontakter

Pressevakt Hurtigruten

Pressevakt Hurtigruten

Pressekontakt Alle mediehenvendelser om Hurtigruten (+47) 480 27 700 (kun for presse, ikke SMS) Kontakt for kundehenvendelser

Relatert innhold

POLARPIONER: Med over 140 ekspedisjoner til Antarktis, er Karin Strand fra Jølster en av de nålevende nordmennene med mest kunnskap og erfaring fra Antarktis. Nå skal hun døpe Hurtigrutens nye skip, MS Roald Amundsen.  Foto: STEFAN DALL/Hurtigruten

​Hun blir Hurtigrutens nye gudmor

Når Hurtigrutens nye hybridskip MS Roald Amundsen døpes i Antarktis, skjer det med en ekte polarpioner som gudmor: Karin Strand (48).

Hurtigruten